Meld overlijden, 24 uur per dag bereikbaar: 040 226 01 58

Het regelen van de uitvaart

Wanneer u Uitvaartbureau Jan Fiddelaers gebeld heeft, spreekt één van de uitvaartbegeleiders met u af wanneer hij of zij komt om de uitvaart te regelen. Bij het regelen wordt ten eerste gevraagd naar de wensen van de overledene en de nabestaanden. De uitvaartbegeleider neemt de zaken stap voor stap met u door. Alle wensen en afspraken worden genoteerd en er wordt binnen 24 uur na het regelen van de uitvaart een kostenbegroting met u doorgenomen, zodat u niet voor een financiële verrassing komt te staan.

Het is absoluut niet noodzakelijk om bij het eerste bezoek meteen alles te regelen. Vaak staat uw hoofd daar ook niet naar en wilt u over bepaalde zaken langer nadenken. Belangrijk is wel om vast te stellen of het een begrafenis of crematie wordt en wanneer de uitvaart plaatsvindt. Wanneer de uitvaart is vastgelegd kan de rest desnoods even wachten.

Begrafenis of crematie

Kiezen voor een begrafenis of crematie is heel persoonlijk. Veel mensen hebben er behoefte aan later een plek te kunnen bezoeken. Maar ook bij crematie is de mogelijkheid om een plek te creëren, zoals de urnenmuur (columbarium) of het urnengraf.

Anderen vinden het juist prettig dat zo'n plek er niet is. Ze hebben er geen behoefte aan of er zijn geen nabestaanden die het kunnen bijhouden en/of bezoeken. Bij een begrafenis vindt er op de begraafplaats meestal nog een korte plechtigheid plaats met (een deel van) de aanwezigen. Op veel plaatsen is speciaal daarvoor een soort overkapping gemaakt. Na de plechtigheid neemt men daar afscheid door een laatste maal langs de kist te lopen. De familie neemt meestal als laatste, in alle privacy, afscheid.

Belangrijk is om te besluiten wat er met de kist gebeurt. Emotioneel gezien is het een groot verschil of de kist achter blijft onder de overkapping of dat de nabestaanden de kist naar het graf brengen en er bij blijven als de kist in het graf daalt. Zeker wanneer er kinderen bij zijn, is het aan te bevelen de kist te laten dalen. Kinderen kunnen de gedachtesprong vaak niet maken van de kist die blijft staan en later in de grond gaat. Wanneer ze er niet bij geweest zijn, hebben ze vaak het idee dat de kist gewoon boven de grond blijft staan. Dat is hun logica.

Uw medewerkster heeft samen met de vriendinnen van onze dochter ons een onvergetelijke dag bezorgd. Perfect geregeld, perfect meegewerkt.

Datzelfde geldt voor afscheid in het crematorium. Ook dan kunnen ze het idee hebben dat de kist voortaan in de aula blijft staan. Het moet hen goed uitgelegd worden. Eventueel ga je tijdens het condoleren of tijdens de koffie even met de kinderen terug om te laten zien dat de kist niet meer in de aula staat (uiteraard voordat de volgende kist er staat). Bespreek dit even met het personeel van het crematorium. De kist gaat meteen na de dienst naar de ovenruimte en wordt binnen een uur na de afscheidsdienst in de oven ingevoerd. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Na één tot anderhalf uur is het verbrandingsproces voorbij en wordt de as uit de oven gehaald. De as gaat in een asbus en moet wettelijk één maand in het crematorium blijven. Daarna mag je als nabestaanden over de as beschikken. De familie heeft echter een half jaar de tijd om te besluiten wat er met de as moet gebeuren. Wanneer de nabestaanden na een half jaar nog niet tot een besluit gekomen zijn, wordt de as in de algemene nis bewaard. Deze plek wordt gehuurd en is niet voor publiek toegankelijk.


Wat zijn de mogelijkheden bij asbestemming?

  • Verstrooiing van de as waarbij de nabestaanden naar wens al dan niet aanwezig kunnen zijn. Verstrooien kan op de strooivelden van het crematorium, op zee of in de lucht. Nabestaanden mogen de as ook mee naar huis nemen om zelf te verstrooien op een dierbaar plekje. Wanneer dit op grondgebied van een ander gebeurt, moet daar wel eerst toestemming voor gevraagd worden. Thuis, in de tuin, mag ook, maar realiseer u wel wat de emotionele betekenis bij verhuizing is. Sommige crematoria hebben een speciaal kinder- en of foetus veldje voor de verstrooiing. Crematorium Westgaarde heeft zelfs een Ajax-veld met het gras uit 'De Meer'. De dug-out staat in de buurt om te mijmeren.
  • Urnengraf of urnennis (columbarium). Dit is zowel mogelijk bij een crematorium of op een begraafplaats. Net als bij een graf huur je deze voor een aantal jaren.
  • De as mag ook op een eigen graf verstrooid worden of bijgeplaatst in een graf of grafkelder
  • De as kan ook thuis in een sierurn bewaard worden of geplaatst worden in een urnament in de tuin of binnen. Uitvaartbureau Jan Fiddelaers heeft een scala aan mogelijkheden hierin. U kunt hiervoor een kijkje nemen in onze webshop of binnenlopen tijdens de inloopochtend, elke donderdag in Rouwcentrum Fiddelaers. Er kan natuurlijk ook altijd een afspraak worden gemaakt.
  • De as bewaren in een assierraad. Uitvaartbureau Jan Fiddelaers heeft een diversiteit aan assieraden waarin as bewaard kan worden. U kunt hiervoor een kijkje nemen in onze webshop of binnenlopen tijdens de inloopochtend, elke donderdag in Rouwcentrum Fiddelaers. Er kan natuurlijk ook altijd een afspraak worden gemaakt.
  • We kunnen u meer mogelijkheden laten zien in onze winkel. De winkel is gevestigd in ons rouwcentrum te Heeze. De winkel is op afspraak geopend.

Wij regelen onder andere uitvaarten in Heeze, Leende, Sterksel, Valkenswaard, Dommelen, Waalre, Budel, Soerendonk, Gastel, Maarheeze, Geldrop, Eindhoven, Someren. Wilt u in een andere woonplaats gebruik maken van onze diensten? Vaak is dat mogelijk, bel ons gerust voor overleg.

U kunt Uitvaartbureau Jan Fiddelaers dag en nacht bellen en afspreken wanneer de komst van de uitvaartbegeleider gewenst is.